Search for:

Wachtwoorden zijn voor veel mensen moeilijk te onthouden. Hoe vaak heb je niet al tijd verloren aan het zoeken van een wachtwoord van één of ander platform waarop je een account hebt?

Daarom gebruiken veel mensen een wachtwoordmanager: voor privégebruik of gebruik in bedrijfsverband (voor het hele team). In dit artikel zoom ik dieper in op die laatste categorie en zoek ik naar de ultieme wachtwoordmanager voor teams.

Waarom wachtwoordmanagers belangrijk zijn

We leven in een tijd waarin je in de krant leest over de ene cyberhacking na de andere. In veel gevallen wisten hackers zich een weg naar binnen te breken via een verouderd wachtwoord dat links of rechts was uitgelekt. Zo heeft Facebook recent nog gerapporteerd dat de wachtwoorden van 29 miljoen gebruikers gelekt waren. Lees er meer over in dit artikel.

Zeker als bedrijf is het beheren van wachtwoorden nog complexer: de belangen zijn groot en de risico’s op hacking stijgen enorm als je overal hetzelfde wachtwoord gebruikt.

Je moet met andere woorden gebruik maken van sterke wachtwoorden: dat betekent dat je voor elk platform waarop je een account hebt, gebruik moet maken van unieke en moeilijke wachtwoorden die onmogelijk te raden zijn. Meestal bestaat zo’n sterk wachtwoord uit een mix tussen hoofdletters, speciale tekens en lage tekens zoals een liggend streepje. Om een dergelijk wachtwoord te genereren, bestaan zelfs speciale password generators zoals bijvoorbeeld LastPass er eentje heeft.

En bij de meeste softwareplatformen zit een password generator automatisch ingebouwd als je een account creëert. Tot frustratie van sommigen, want hoeveel keer is het je al niet overkomen dat je een behoorlijk sterk wachtwoord toch niet mocht gebruiken omdat er een tekentje te weinig in stond?

Lang verhaal kort: er is haast niemand die al zijn wachtwoorden uit het hoofd kan onthouden. Je hebt een wachtwoordmanager nodig: zijnde een boekje waarin je de wachtwoorden noteert, een Excelbestand waarin je de wachtwoorden bijhoudt of een wachtwoordmanager (ook wachtwoordkluis genoemd) waarin je al je wachtwoorden bewaart.

Wat je ook doet, kies niet voor Excel om wachtwoorden in te bewaren!

Natuurlijk hoef ik niet te vertellen dat een Excelbestand als wachtwoordmanager een bijzonder onveilige keuze is, zeker voor bedrijven waar de belangen groot zijn. Een Excelbestand is zo eenvoudig doorgestuurd naar derden dat je hier onmogelij kan vertrouwen op een permanente veiligheid van je logininformatie.

Een wachtwoordmanager heeft meestal meervoudige lagen van beveiliging: een hoofdwachtwoord en verschillende mogelijkheden tot extra verificatie: 2 Factor Authentication (2FA), verificatie via SMS of telefoon, verificatie via e-mail en zelfs backup codes die je kan afdrukken en in een map kan bewaren.

Ook Google spreadsheets is niet de beste optie om je wachtwoorden in te bewaren… Een groot voordeel van Excel tegenover Google Spreadsheets is het feit dat je bij Excel je gehele bestand kan voorzien van een password protection – die functie bestaat bij Google sheets niet.

Wat je dus ook kies, kies nooit voor Google Spreadsheets, dan nog liever Excel met een globale wachtwoordbescherming. Google Spreadsheets is een geweldig programma maar is ongeschikt voor wachtwoorden.

De verschillende wachtwoordmanagers

Hieronder bezorg ik een lijst van alle wachtwoordmanagers die ik gevonden heb en ook vergelijk in dit artikel.

NaamMeer info bekijkenVanaf-prijs VoordelenNadelenGemakkelijk switchen?Reviews G2.com
LastPassParticulieren en Bedrijven€3,9 (Teams) of €5,7 (Business) per gebruiker per maand. Marktleider, heel veilig, vele features, betaalbare prijsLelijke user interface, heel moeilijk om te gebruiken, browserextensie werkt vaak niet, veel bugs4,5 sterren (bekijk)
DashlaneParticulieren en Bedrijven
DUO
BitWarden
1password.comBedrijven€7,99
Pwsafe.org

Belangrijk: mogelijkheid om eenvoudig te switchen!

Een belangrijke eigenschap van de nieuwe password manager die ik zal gebruiken is de functie om eenvoudig te switchen: van een andere wachtwoordmanager naar de nieuwe of van Excel naar de nieuwe manager is cruciaal aangezien wij honderden wachtwoorden hebben. Ik kijk er tegenaan om dit allemaal manueel te moeten doen.

Online vond ik al dit artikel waarin iemand anders exact dezelfde vraag had over een switch van Password Safe naar KeePass. Hierop was het antwoord eenvoudig: de migratie van de wachtwoorden verliep via een CSV-exportbestand (via Excel) dat je nadien terug kan importeren in de andere wachtwoordmanager. Het nadeel van deze methode is dat dit een heel onveilige manier is om wachtwoorden te migreren: de gevoelige data staat namelijk op een CSV-bestand op je computer en dat is natuurlijk geen beveiligd bestand. Mocht je dit zo doen, doe dit dan enkel op een privécomputer en geen bedrijfscomputer waar ook anderen mee werken.

Bitwarden

Een van de password managers die opvalt is Bitwarden: een open source wachtwoordmanager met een gratis instapversie voor teams tot 2 personen. Vanaf 3 personen kan je upgraden aan 3 dollar per persoon per maand.

Zoals de meeste wachtwoordmanagers is ook Bitwarden beschikbaar als browserextensie en heeft deze tool bijzonder goede reviews die me overtuigden om hier een account aan te maken: